Energiatehokas, terveellinen ja turvallinen. Ja lisäksi toimiva. Sitä kaikkea on Hyvinkään Kenttäkadun päiväkoti. Se sai ensimmäisenä päiväkotina Suomessa pohjoismaisen ympäristötunnustuksen, Joutsenmerkin.
Joutsenmerkin saadakseen päiväkodin tulee täyttää tiukat ympäristö- ja terveyskriteerit, jotka perustuvat elinkaariajatteluun. Niinpä Hyvinkään Kenttäkadun päiväkoti on energiatehokas, ja siinä käytetyt rakennusmateriaalit ovat testatusti turvallisia ja terveellisiä käyttäjille.
Myös sen rakennustapa poikkeaa tyypillisestä koulu- ja päiväkotirakentamisesta. Päiväkoti koostuu 29 moduulista, jotka rakennettiin Teijo-Talojen Perniön ja Tuuloksen talotehtailla. Koska rakentaminen tapahtui sisätiloissa, eivät moduulit altistuneet rakennusaikaiselle sateelle tai muulle kosteudelle.
Valmiit moduulit kuljetettiin tontille, jossa tapahtui asennus, talotekniikan yhdistäminen, loppusiivous sekä sähkö- ja muiden järjestelmien mittaus ja testaaminen käyttöönottoa varten.
– Vain väestösuoja rakennettiin paikan päällä. Aikaa rakennuksen viimeistelytöihin tontilla kului pari kuukautta, kertoo Teijo-Talojen projektipäällikkö Heidi Karlsson.
Joutsenmerkin luovutusjuhlassa puhunut Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila oli niin vakuuttunut kuulemastaan ja näkemästään, että uskalsi ennustaa tulevaa.
– Uskon, toivon ja tiedän, että tämä rakennus ei tule kärsimään sisäilmaongelmista. Ja perään voi lisätä huutomerkin.
Joutsenlippu nousi salkoon
Joutsenlippu nostettiin Kenttäkadun päiväkadun salkoon maanantaina 7. elokuuta, mutta toimintansa se aloitti jo viikkoa aikaisemmin elokuun alussa.
– Uudet, terveelliset, turvalliset ja toimivat tilat. Käyttöä vasta opettelemme, mutta ainakaan toistaiseksi emme ole löytäneet yhtään asiaa, joka voisi olla toisin. Emme kyllä ole kauheasti etsineetkään, huokaa päiväkodin johtaja Päivi Paasonen.
Yhtä tyytyväiseltä vaikuttaa JHL:läinen lastenhoitaja Soili Valtonen.
– Oli ihanaa tulla kesälomalta uuteen päiväkotiin töihin, ja toisellakin viikolla tuntuu yhtä ihanalta!
Valtonen valmistui lastenhoitajaksi 2010 ja työskenteli aiemmin Hyvinkään Hangonsillan päiväkodissa.
– Tänne ei tarvinnut käskeä, sillä kukapa ei haluaisi upouusiin tiloihin. Lisäksi päiväkodin sijainti on loistava kirjaston, urheilukentän ja hiihtolatujen vieressä, hän perustelee.
Tilaa yli 200 lapselle
Kenttäkadun päiväkoti on mitoitettu runsaalle 200 lapselle, ja se on kaupungin isoin päiväkoti. Ensimmäisellä viikolla lapsia oli hoidossa noin 180, osa tosin vain muutaman tunnin päivässä.
– Vaikka meitä on 50 lapsen ja muutaman aikuisen ryhmä yhtä aikaa ruokasalissa, ei ole sellaista melua eikä hälinää kuin ennalta luulin, Valtonen ihmettelee.
Salaisuus löytyy seinistä ja pöytien alta, joihin on kiinnitetty akustiikkalevyjä vaimentamaan hälyä ja kaikua. Myös desibeliseinät, joilla huoneet voi jakaa pienryhmätyöskentelyä varten, eristävät hyvin ääntä.
Myös Päivi Paasonen on tyytyväinen ruokasaliratkaisuun, sillä nyt lasten askarteluja ja leikkejä ei tarvitse koota pois ruokailun ajaksi.
– Linjastoruokailu on sujunut jopa yllättävän hyvin. Moni 3-vuotias osaa jo itse koota annoksen ja pienille se tuodaan tarjottimella.
Tilojen toiminnallisuutta ja käytettävyyttä lisää se, että useimmat päiväkodin kalusteet on varustettu pyörillä. Niitä on helppo liikutella ja raivata tarvittaessa lisää leikkitilaa.
Myös työergonomiaa on ajateltu: osa pienten lasten hoitopöydistä on sähköpöytiä, joiden korkeutta voi säätää käyttäjän pituuden mukaan.
Kunttaa ja keinonurmea
Kenttäkadun päiväkoti on lautaverhoiltu, ja myös sen pihakalusteet ovat kotimaista tekoa ja ympäristösertifioitua puuta.
Päiväkodista löytyy muun muassa kiipeilyseinä, verstastila, pieni näyttämö ja digihuone.
– Päiväkoti sulkee ovensa kello 22, jolloin haetaan viimeiset iltahoidossa olevat lapset. Monipuoliset tilat takaavat tasapuoliset harrastusmahdollisuudet kaikille lapsille vanhempien työajoista riippumatta, Päivi Pasonen sanoo.
Myös Kenttäkadun päiväkodin piha poikkeaa tuiki tavallisesta päiväkotipihasta. Sieltä löytyy muun muassa aidattu pieni koripallokenttä, mutta ei tyypillistä hiekkapihaa.
Myös luonnonnurmea on vain nimeksi. Sen tilalla on hoitovapaata keinonurmea ja kunttakaistaleita, eli metsänpohjamattoa.
– Keinonurmi ei pölise, eikä sisään kantaudu hiekkaa. Ja syksyn tullen voidaan kerätä lasten kanssa kunttavarvikosta puolukoita ja marjoja pensaista, iloitsee Soili Valtonen.